Creatura din adâncurile mărilor despre care puțini știu că există: De ce este specială această ființă „extraterestră”

de: Iulia Kelt
20 03. 2024

Cu tentacule extraordinar de lungi ca principală caracteristică, creatura cu pricina reprezintă un mister pentru oamenii de știință, existând, totuși, și o înregistrare video a sa, pe care o poți vedea în clipul atașat acestui material.

Vorbim despre calamarii cu aripioare mari care fac parte din genul Magnapinna. Există doar trei specii descrise: M. atlantica, M. pacifica și M. talismani, dar este probabil să existe mult mai multe în ocean, încă neidentificate.

Cât de mare este creatura din adâncuri

Cel mai mare calamar cu aripioare mari cunoscut avea 6,4 metri în total, cu tentacule care aveau 6,1 metri lungime.

Calamarii cu aripioare mari trăiesc în întreaga lume, de la Atlantic la Pacific, dar numai la adâncimi extrem de mari.

Aceste ființe au fost documentate la adâncimi de 6.212 metri, ceea ce bate un record pentru această specie.

Când au fost descoperiți calamarii cu aripioare mari

Zvonurile despre existența lor au existat de secole. Una dintre primele ori când au fost documentați a fost în 1883 când un exemplar a fost aruncat pe mal în Azore, un arhipelag portughez din mijlocul Atlanticului. Starea precară a făcut dificilă descrierea animalului, dar cel mai probabil aparținea speciei M. talismani.

Magnapinnidae nu a fost descrisă în mod oficială până în 1998 când oamenii de știință au găsit două exemplare juvenile moarte. Unul a fost găsit plutind în jurul Oceanului Pacific de Est, în timp ce celălalt a fost recuperat din stomacul unui pește sabie.

S-a dovedit că exploratorii pasioanați de adâncimilor mării avuseseră anterior parte de întâlniri cu calamari cu aripioare mari, cel mai devreme în 1988, dar nu știau cu ce s-au întâlnit pe cameră, de vreme ce nu mai văzăseră așa ceva.

În ultimele câteva decenii, au fost făcute doar 20 sau chiar mai puține observații ale calamariilor cu aripioare mari vii, multe aspecte ale comportamentului și vieții acestor creaturi fiind învăluite în mister total. Totuși, viitorul are șanse să schimbe toate astea.